Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση: Μπροσούρες-Υλικό σχήματος

Μπροσούρες-Υλικό σχήματος


                                    Φοιτητικές εκλογές 2014!


Στις 7 Μάη φέτος πραγματοποιούνται οι φοιτητικές εκλογές οι οποίες τη φετινή χρόνια αποτελούν κάτι περισσότερο από μια ανάδειξη ποσοστών, κάτι περισσότερο από μερικές έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου. Η καθεστωτική κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση της στα δικαιώματα μας .Το προηγούμενο διάστημα με τις απολύσεις διοικητικών ,με την καθυστέρηση έκδοσης πιστώσεων για τους 407 έκανε ακόμα πιο δύσκολη την λειτουργία του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα φοιτητική μέριμνα καταρρέει μέρα με την μέρα. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εισάγει τις επιχειρήσεις στο πανεπιστήμιο με σκοπό το κέρδος και να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα, το οποίο στέκεται εμπόδιο στην εκπλήρωση του σχεδίου της.Τι είναι ο Φοιτητικός Συνδικαλισμός;

Ο φοιτητικός σύλλογος είναι το όργανο των φοιτητών μέσα από το όποιο αγωνίζονται και προασπίζονται τα συμφέροντα τους. Η παρέμβαση των φοιτητών μέσα στο σύλλογο γίνεται είτε οργανωμένα μέσα από έναν πολίτικο χώρο είτε ανεξάρτητα από τον εκάστοτε φοιτητή. Μέσα στο Φ.Σ. υπάρχουν πολιτικοί χώροι όπου χρωματίζονται από διαφορετικές ιδεολογίες ,με διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές αναλύσεις πάνω στα εκάστοτε ζητήματα, δημιουργώντας έτσι πολιτικές αντιπαραθέσεις που ωστόσο οδηγούν στην πολιτική ζύμωση του συνόλου . Αυτό είναι φυσικό καθώς όπως και στην κοινωνία υπάρχουν διαφορετικές τάξεις με διαφορετικά συμφέροντα το ίδιο συμβαίνει και στο πανεπιστήμιο όντας μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Η κυριότερη και ανωτάτη διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου είναι η γενική συνέλευση ,όπου σ’ αυτή μπορεί να συμμετάσχει το σύνολο των φοιτητών έχοντας την δύναμη να παρέμβει άμεσα στην διαδικασία. καταθέτοντας την πολιτική του θέση μέσω των τοποθετήσεων και των ερωτήσεων προς τους πολιτικούς χώρους, Η θεματολογία των Γ.Σ αφορά εξεζητημένα ζητήματα της σχόλης και της συγκύριας ,όπου ο σύλλογος μετά από καθολική ψηφοφορία διαμορφώνει άποψη και παίρνει συλλογικές αποφάσεις .

Το φοιτητικό κίνημα έχει γαλουχήσει και γενιές ανθρώπων που αγωνιστήκαν ενιαία και συλλογικά για τα φοιτητικά και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Μέσα από αυτούς τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος έχουν υπάρξει μικρές και μεγάλες νίκες όπως παραίτηση υπουργών, ανατροπή κυβέρνησης και νόμων καθιέρωση του ασύλου και κατά συνέπεια την ύπαρξη του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Την στιγμή που όλα γύρω μας καταρρέουν και η μνημονική συγκυβέρνηση θυσιάζει ολοένα και περισσότερο το λαό στο όνομα του κεφαλαίου και των τραπεζών, οι φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται σε μια κατάσταση απομαζικοποίησης η όποια είναι αποτέλεσμα σκληρού και μακροχρόνιου αγώνα από τις καθεστωτικές παρατάξεις μέσο του εκφυλισμού των διαδικασιών του ιδίου του συλλόγου, καθώς οι ενιαίοι συλλογικοί αγώνες που προκύπτουν μέσα από τον φοιτητικό συνδικαλισμό, στέκονται τόσα χρόνια εμπόδιο στις αντιλαϊκές πολιτικές των κομματικών τους φορέων.Καν’ τους μειοψηφία μέσα από τις Φοιτητικές Εκλογές

Η ψήφος στη ΔΑΠ:
* Δεν σημαίνει ψήφος αλληλεγγύης στο φίλο μας που κατεβαίνει για πρώτη φορά αλλά ψήφος στην παράταξη που τάχθηκε υπέρ του μνημονίου.
* Ψήφος στην παράταξη που στήριξε την Νέα Δημοκρατία στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου.
* Σε μια παράταξη που επιθυμεί την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ,εστίες επί πληρωμή και διαγραφές φοιτητών.
* Σε ότι αφορά τα τοπικά ζητήματα ,ψήφος στη ΔΑΠ είναι ψήφος σε μια πολιτική δύναμη που για χρόνια ήλεγχε και ελέγχει τον Φοιτητικό Σύλλογο ΤΜΣ καλλιεργώντας αυταπάτες στους ψηφοφόρους της ότι αποτελεί τη δύναμη εκείνη που νοιάζεται για τα συμφέροντά τους.
* Στην πραγματικότητα δυσχεραίνει την κατάσταση σε πολλαπλά επίπεδα: Καμία διεκδίκηση κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους του ΤΜΣ, απέραντη κωλυσιεργία στα φοιτητικά θέματα και όσα αφορούν το Πανεπιστήμιο γενικότερα.

Ψήφος στην ΠΑΣΠ αποτελεί σήμερα τη στήριξη των ίδιων πολιτικών που εκπροσωπεί και η ΔΑΠ. Η ΠΑΣΠ αν και φραστικά δηλώνει να διαφωνεί με τα νέα μέτρα δεν κάνει τίποτα για να κλιμακωθεί ο αγώνας προς την κατάργησή τους. Προσπαθούν να πείσουν για τις κινηματικές τους αντιλήψεις αλλά ούτε στο δρόμο δεν κατεβαίνουν. Σε ότι αφορά την πρόταση παιδείας της ΠΑΣΠ, δεν έχει σχέση με τα αιτήματα του Φοιτητικού Κινήματος. Αντιθέτως αποτελεί έναν συρφετό ενσωματώσιμων αιτημάτων τα οποία όχι απλά δεν συγκρούονται με την κυβερνητική πολιτική αλλά την προωθούν από την πίσω πόρτα! Θεωρούν πρωτοπορία την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, δηλαδή τη σύνδεσή τους με την αγορά και την μέτρηση της «παραγωγικότητάς» τους, μία διαδικασία δηλαδή που διασπά τα πτυχία μας και επίσης οδηγεί στην υποχρηματοδότηση όσων Σχολών κρίνονται μη κερδοφόρες για το κεφάλαιο (όπως είναι οι περισσότερες Σχολές ανθρωπιστικών επιστημών!). Επίσης μόνο στα λόγια εναντιώθηκαν στην αναγνώριση των ΚΕΣ και του νόμου πλαισίου της κ. Διαμαντοπούλου και πάλι εν μέρει! Ψήφος στην ΠΑΣΠ σημαίνει στήριξη του πλέον ύπουλου υποστηριχτή των κυβερνητικών μέτρων, σημαίνει ψήφος στους μελλοντικούς ΠΑΣΟΚους κυβερνητικούς και στις τωρινές επιλογές τους: τις φιλοΕΕ τοποθετήσεις, τη στήριξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Αλλά κυρίως της απάθειας για τα κοινά και της ανάθεσης των λύσεων στους «ειδικούς».


Η ΠΚΣ μέσα από το σημερινό ΜΑΣ και τις «επιτροπές αγώνα» προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της παίζοντας το ρόλο του φτωχού πλην τίμιου αγωνιστή που αποστασιοποιείται από τους «ξεπουλημένους» Φοιτητικούς Συλλόγους. Αποδίδει δηλαδή την ηγεμονία των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ μέσα στους Συλλόγους τις Συνελεύσεις κλπ. σε μεταφυσικά αίτια τα οποία δεν αποζητά πλέον να λύσει. Καλεί τους φοιτητές να απαξιώσουν τους Συλλόγους και να ενισχύσουν το Μ.Α.Σ καλώντας τους σε ξεχωριστές διαδικασίες, συνελεύσεις ακόμα και εκλογές. Η προβολή τέτοιου είδους τοποθετήσεων, δηλαδή ένα φοιτητικό κίνημα που θα συμπορεύεται με το Π.Α.ΜΕ μακριά από τις δομές του φοιτητικού κινήματος ,εξυπηρετεί τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ. Τέλος παραπέμπει τις λύσεις των καθημερινών προβλημάτων στο σοσιαλιστικό μέλλον με αποτέλεσμα να μη δέχεται την ανάγκη για πάλη και τηδυνατότητα για νίκες σε καθημερινά ζητήματα. Αρνείται δηλαδή να καταλάβει ότι η ταξική πάλη είναι συνεχής και οποιαδήποτε παραχώρηση από πλευράς του κράτους και του συνασπισμού εξουσίας παρέχει υλικά και ουσιαστικά οφέλη στα αγωνιζόμενα κοινωνικά στρώματα. Υποτιμά έτσι τις μέχρι τώρα κατακτήσεις των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Μαζί με την ΑΡΕΝ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) αποτελούν τους δύο πυλώνες μίας Αριστεράς της ηττοπάθειας και της αναμονής, μίας Αριστεράς της διαμαρτυρίας, ανίκανης να δώσει ελπίδα και λύσεις στο σήμερα.

Γιατί όχι ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ-ΑΠΟΧΗ:
Αν το άκυρο, το λευκό ή η αποχή άλλαζαν τον κόσμο, προφανώς θα ήταν παράνομα… Το ότι οι παραπάνω επιλογές υπάρχουν ως δυνατότητα στο υπάρχον σύστημα, η οποίες μάλιστα προωθούνται από αυτό, συμβαίνει γιατί κάποιοι βολεύονται με το να μην καταδειχθούν οι υπεύθυνοι για τη σάπια κατάσταση που επικρατεί γύρω μας. Το αδιευκρίνιστο ‘‘τσουβάλι’’ λευκών και άκυρων τελικά στην πράξη συμψηφίζεται με την αδιαφορία και τον εφησυχασμό. Η απογοήτευση μέρους των φοιτητών από την όλο και λιγότερη πολιτική δουλειά στα πανεπιστήμια αλλά και από την κατάσταση στο σύστημα διακυβέρνησης οδηγεί στην αποχή. Οι πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές απογοητεύουν ,αλλά η καταδίκη τους δεν μπορεί να επιτευχθεί με λογικές «νίπτω τας χείρας μου» και «δεν συμμετέχω σε αυτήν τη σάπια διαδικασία», γιατί το μόνο που κάνουν είναι να συναινούν σιωπηλά με την κατάσταση και εν τέλει να βάζουν πλάτες στη σαπίλα των καθεστωτικών παρατάξεων: «κάθισε εσύ σπίτι σου και άσε εμάς να ασχοληθούμε με τα της σχολής». Απέναντι σε αυτή τη λογική μόνη λύση είναι η ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις και οι εκλογές, με στόχο να ξαναπάρουν οι φοιτητές στα χέρια τους, τη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την φοιτητική τους καθημερινότητα αλλά και το εργασιακό τους μέλλον.

Φοιτητικός συνδικαλισμός.. η δύναμη των συλλογικών μας αγώνων !!!

Θεωρούμε ότι στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις και γι’ αυτό παρεμβαίνουμε υπερασπιζόμενοι συνολικά τα φοιτητικά συμφέροντα όπου μας δίνεται η δυνατότητα. Από τις μικρές καθημερινές μάχες των αντιπαραθέσεων στα όργανα συνδιοίκησης για το ζήτημα των συγγραμμάτων ή το πρόγραμμα σπουδών, μέχρι τις μεγαλειώδεις κοινωνικές συγκρούσεις για το δίκιο και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων και της νεολαίας παρεμβαίνουμε με την πίστη ότι ο αγώνας μας μπορεί να είναι νικηφόρος. Δεν θεωρούμε όμως ότι αυτές τις νίκες μπορούμε να τις φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, ως αυτόκλητη πρωτοπορία του Φοιτητικού Κινήματος. Γι’ αυτό και κρίνουμε ότι η ψήφος στην ΦΑΠΑ σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι απλά μία πράξη υποστήριξης της πολιτικής μας αντιπρότασης αλλά και μία ψήφος συλλογικής στράτευσης στους αγώνες που μας περιμένουν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Αποτυπώνει την άρνηση αποδοχής της ήττας σε ένα Πανεπιστήμιο που χρόνια τώρα ήταν κάστρο της Δεξιάς, την άρνηση της ανάθεσης των προβλημάτων μας σε γαλάζιους και πράσινους «ειδικούς» και το ξεκίνημα νέων συλλογικών αγώνων. Σηματοδοτεί την άρνηση μας στην αδράνεια και την απάθεια, τη δήλωσή μας ότι στη μάχη της γενιάς μας…
…ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!


                             Φοιτητική Αριστερή Παρέμβαση
                                                                     (στο ΤΜΣ)
                                                                      (σχήμα της ΕΑΑΚ)   
                      Μπροσούρα Εγγραφών
Από τα πρώτα σου κιόλας λεπτά στο παν/μιο, σίγουρα
κάποιοι ‘’καλοθελητές’’ ( παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ),
προσφέρθηκαν να σε βοηθήσουν με την εγγραφή σου και με
όλες τις άλλες ‘’δύσκολες’’ διαδικασίες... ( π.χ. πώς να
συμπληρώσεις το όνομά σου στις αιτήσεις… ) .

ΜΗ ΨΑΡΩΝΕΙΣ…!!!Να δείς που κάποτε θα μας πούνε και…???


Καλώς ήρθες, συνάδελφε. ( ναι, έτσι θα αποκαλούμε ο ένας τον άλλον από δώ και πέρα ). Και δεν είναι τυχαία ετούτη η προσφώνηση. Από σήμερα, αλλά και για τα υπόλοιπα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια σπουδών σου, θα ερευνήσουμε μαζί, και μαζί θα συμπορευτούμε σε αυτό το ταξίδι γνώσης που λέγεται Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών ( Τ.Μ.Σ). Αύριο μεθαύριο…, θα έχουμε ένα ισότιμο πτυχίο, και με μόνο εφόδιό μας τη γνώση, θα αποδείξουμε ό, τι όλα αυτά που μάθαμε αυτά τα χρόνια είναι πράγματι μείζονος σημασίας και μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες στο κοινωνικό γίγνεσθαι. ΘΑ’ ΘΕΛΕΣ…!
Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά όπως λογικά θα έχεις παρατηρήσει από μόνος σου, τα
πράγματα στις μέρες μας, δεν είναι όπως θα τα θέλαμε… Ζούμε σε μια χώρα όπου το 65% των νέων είναι άνεργοι. Σχολεία κλείνουν καθημερινά, λόγω της υποστελέχωσης τους, δεκάδες εργαζόμενοι εισέρχονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, και όσον αφορά το τομέα της υγείας, για να κάνεις πλέον μια απλή εξέταση, να ξέρεις ότι θα σου κοστίσει ακριβά. Σε γενικές γραμμές, οι λέξεις πρόνοια και μέριμνα,υφίστανται απλώς σαν έννοιες για τους κυβερνώντες αλλά και για τους παθόντες. Οι παθόντες σε μία καπιταλιστική κοινωνία δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τον λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λαοί είναι αυτοί που επωμίζονται όλο το βάρος των ευθηνών σε περιόδους κρίσεως. Σε μια τέτοια κοινωνία, δεν είμαστε τίποτα άλλο από αριθμούς γραμμένους στα τεφτέρια των τεχνοκρατών. Εννοείται πως η ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα δεν θα μπορούσε να αποφύγει μια ‘’λαίλαπα’’ τέτοιου βεληνεκούς. Έτσι λοιπόν, παρ’ όλη τη σθεναρή αντίσταση που προβάλει μεγάλο μέρος των φοιτητών ανά την Ελλάδα ,το πανεπιστήμιο στις μέρες μας, έχει διεισδύσει βαθιά στα άδυτα της  ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έχει υποστεί την εσκεμμένη απαξίωσή για την ενίσχυση των ιδιωτικών κολεγίων, έχει τρομερά οικονομικά προβλήματα τα οποία καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του και γενικά αφήνεται ολοένα στα χέρια της ‘’εκσυγχρονισμένης εκπαίδευσης’’ η οποία θέλει ελάχιστους φοιτητές (αυτούς που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν ) και χιλιάδες τούβλα.!

Είναι καιρός λοιπόν, να πάρεις τη κατάσταση στα χέρια σου και να μην τους αφήσεις άλλο πια να σε
εξουσιάζουν. Αν δεν παλέψεις εσύ ο ίδιος για τα δικαιώματά σου, πίστεψέ με, κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει…! Θα μας ξαναδείς σύντομα μπροστά σου. Σίγουρα θα ξανακούσεις για μας. Βέβαια, τι πιο ευχάριστο απ’ το να δούμε εμείς και να ακούσουμε, αυτά που έχεις εσύ να μας πεις…


Για να κρατάς στα χέρια σου αυτό το κείμενο , σημαίνει ότι η τύχη σου επιφύλασσε μυστήριο παιχνίδι , καθώς το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών ,πιθανόν , να μην ήταν από τις πρώτες σου επιλογές , και ίσως να μην γνωρίζεις και πολλά πράγματα γι ΄ αυτή τη σχολή . Όμως μιας και έκανες το κόπο να έρθεις μέχρι εδώ ( εκτός και αν δεν κόπιασες στη περίπτωση που είσαι από τη Ρόδο ) καλό είναι να ξέρεις ότι πέρα από τους καθηγητές και τις αίθουσες θα συναντήσεις και κάτι άλλο στο πανεπιστήμιο...


                              …Ο φοιτητικός σύλλογος…!Ο Σύλλογος Φοιτητών είναι το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων των φοιτητών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ενώ ο Σύλλογος Σπουδαστών είναι το συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων των σπουδαστών στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Υπάρχει ένας σύλλογος ανά γνωστικό αντικείμενο, τμήμα, σχολή ή ακόμη και ακαδημαϊκό ίδρυμα περισσότεροι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι ιδρύθηκαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ,αμέσως μόλις δόθηκαν οι σχετικές συνδικαλιστικές ελευθερίες στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας . 
          Η κυριότερη και ανώτατη διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου είναι η γενική συνέλευση , όπου σε αύτη μπορεί να συμμετάσχει το σύνολο των φοιτητών έχοντας την δύναμη να παρέμβει άμεσα στην διαδικασία ,καταθέτοντας την πολιτική του θέση μέσω των τοποθετήσεων και των ερωτήσεων προς τους πολιτικούς χώρους .Ο αμεσοδημοκρατικός χαρακτήρας των Γενικών Συνελεύσεων συμβάλει στην διάπλαση των πολιτικών αντιλήψεων και αντιθέσεων ενός φοιτητή Έχει αποδειχτεί μέσα από την ιστορία του φοιτητικού κινήματος ότι η Γενική Συνέλευση είναι ένα μέσο άμεσης παρέμβασης του κάθε φοιτητή και μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικών συγκρούσεων που βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την συλλογική λύση των προβλημάτων αλλά και για την ιδεολογική ταυτότητα του κάθε πολίτικου χώρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ((Σε περιόδους ,όμως , που υπάρχει αυτοδυναμία καθεστωτικών παρατάξεων όπως
της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ οι λειτουργίες του Φοιτητικού Συλλόγου παραγκωνίζονται, δηλαδή
διοικητικά συμβούλια και γενικές συνελεύσεις δεν πραγματοποιούνται ,εκτός αν το επιθυμούν οι ίδιες οι παρατάξεις. Στην Ρόδο ,όπως έδειξαν οι περσινές εκλογές ,οι πελατειακές σχέσεις της ΔΑΠ-
ΝΔΦΚ ήταν πιο ισχυρές από το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα και έτσι καταλήξαμε με μια ανεπιθύμητη
αυτοδυναμία .))


Δ.Α.Π. : Τους δαπίτες τους γνώρισες ήδη. Σίγουρα θα έχεις στη κατοχή σου το γνωστό μπλε φάκελο.
Αν όχι, τότε είσαι πολύ τυχερός. Τα ''αιμοβόρα αρπαχτικά '' της Δ.Α.Π. μάλλον δεν θα σε πρόσεξαν .Η Δ.Α.Π. είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πάντα , είναι αυτή που θα είναι εκεί , όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αφίσες τους. Όμως μέσα από αυτές τις αφίσες δημιουργούνται κάποια εύλογα ερωτήματα : αυτά που θα αλλάξει, προς ποια κατεύθυνση θα τα αλλάξει ; και εκεί που λένε οτι θα είναι , με ποιανού το μέρος θα είναι ; Σίγουρα, οι αλλαγές που επιθυμούν δεν έρχονται σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές του κομματικού τους φορέα, που δεν είναι άλλος από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως δηλαδή βλέπουμε από το κυβερνών κόμμα να ιδιωτικοποιεί κάθε τι δημόσιο , έτσι και τα παιδιά της Ν.Δ. είναι πιστά στη '' μαμά '' τους. Κάτι που έρχεται αντιπαραθετικά με τα συμφέροντα των φοιτητών. Άρα εκεί που βρίσκεται η Δ.Α.Π. εμείς θα είμαστε απέναντι .

Π.Α.Σ.Π. : Από πολιτική σκοπιά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά στα πιστεύω τις Π.Α.Σ.Π. από τη Δ.Α.Π. , άλλωστε αυτό μας το αποδεικνύει και η συγκυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας. Όσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν , η Π.Α.Σ.Π. λειτουργεί απλώς ως το φερέφωνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν συγκρίνετε την πτωτική πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την τελευταία τριετία με τη πορεία της Π.Α.Σ.Π. , θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι κινούνται σε δρόμους παράλληλους. Τυχαίο ; Δε νομίζω.


Μ.Α.Σ. : Για να χαρακτηρίσει κανείς το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μπορεί απλώς να ρίξει ένα
γυάλινο ποτήρι στο πάτωμα και να το παρατηρήσει να σπάει σε πολλά διαφορετικά κομμάτια. Κάπως έτσι δρουν και οι συνάδελφοι της Π.Κ.Σ: Με το να περιχαρακώνονται και να κλείνονται στο καβούκι της ιδεολογίας τους χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια συνεργασίας ακόμα και σε ριζοσπαστικά πλαίσια, ουσιαστικά ενισχύουν τον σεχταρισμό και τον απομονωτισμό και αφήνουν στην άκρη λέξεις όπως συλλογικότητα και τη μαζικότητα.


                                                
                  Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβασηΗ Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση είναι μια ανεξάρτητη αριστερή συλλογικότητα (σχήμα)
που στόχο της έχει να εκφράζει τη ριζοσπαστική τάση των αριστερών φοιτητών της σχολής.
Είμαστε μια συλλογικότητα που δεν είναι στάσιμη άλλα αναπτύσσεται μέσα από την επαφή της με
τους φοιτητές και συλλογικές τους διαδικασίες, μια συλλογικότητα που διατηρεί την πλήρη
ανεξαρτησία της από τα καθηγητικά μπλοκ, τα κόμματα και τους άλλους φορείς κυβερνητικής
πολιτικής (πχ κομματικές παρατάξεις ). Έχει σημασία να τονίσουμε ότι την ανεξαρτησία αυτή δεν
την αντιλαμβανόμαστε ως <<αφορισμός>> των οργανωμένων δυνάμεων, αποτελεί ωστόσο εγγενές και αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας φυσιογνωμίας.

Επιλέξαμε το δρόμο της αριστεράς γιατί πιστεύοντας ότι ο ατομισμός και ο εγωκεντρισμός
(νοοτροπίες που επικρατούν στο σημερινό σύστημα) βλάπτουν την κοινωνική πλειοψηφία και
απαξιώνουν το μέλλον μας, διαλέξαμε να απαντήσουμε με συλλογικό αγώνα. Είναι τιμή μας και όχι ταμπού να δηλώνουμε κοινές καταβολές με τους μεγάλους αγωνιστές των εργατικών και
νεολαιίστικων κινημάτων. Η Φ.Α.ΠΑ είναι ένας χώρος έκφρασης της αντίθεσης μας στο μακρύ
χειμώνα κυβερνητισμού, συντηρητισμού και σκοταδισμού που διανύουμε άλλα και ένας χώρος
επεξεργασίας κάθε εναλλακτικού προοδευτικού αντιλόγου. Δεν είμαστε μια γραφειοκρατικοποιημένη αριστερά της διαμαρτυρίας, της ενσωμάτωσης και της περιχαράκωσης αντίθετα θέλουμε να έχουμε το στίγμα του αριστερού αντικαπιταλιστικού που θα απορρίπτει το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και των νέων…


 Επιλέξαμε την πολιτική μας αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, οπότε μοναδική μας στήριξη
είναι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο σχήμα ή το στηρίζουν . Αυτοί αποτελούν επίσης τον
κινητήρα της τακτικής μας στη βάση της ιδεολογικής μας κατεύθυνσης, αφού δε δεχόμαστε
κανενός είδους ηγέτες και καθοδηγητές. Χαράζουμε τις τακτικές μας μέσα από
αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ανοιχτές σε κάθε ανεξάρτητο φοιτητή, κάθε άποψη έχει
δύναμη συνδιαμόρφωσης. Δεν λειτουργούμε με όρους πλειοψηφίας - μειοψηφίας. Δεν
ψηφίζουμε ποτέ αλλά σεβόμενοι τις διαφορετικές τάσεις μέσα στο σχήμα μέσω μιας
διαδικασίας συζήτησης και συνδιαμόρφωσης, συντίθεται η άποψη του σχήματος 
η όποια πρέπει να εκφράζει τον καθένα που συμμετέχει σε αυτό.


Θεωρούμε πως η πολιτική παράγεται από τα κάτω με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες σε αντίθεση
με το μοντέλο της παράταξης-μεταφορέα κομματικής γραμμής. Η διαφωνία και η αντίθετη άποψη δεν αποτελεί για εμάς παράπτωμα, αντιθέτως τη θεωρούμε προϊόν υγιούς σκέψης η οποία όχι μόνο υπάρχει μέσα στο σχήμα άλλα μπορεί να εκφράζεται και να συντίθεται με τις άλλες άποψης (συνδιαμόρφωση).

Παλεύουμε για τη βελτίωση της φοιτητικής καθημερινότητας για την υπεράσπιση του
δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και για την αναβάθμιση των επαγγελματικών
μας δικαιωμάτων . Επιθυμούμε την ανάπτυξη ενός πρωτοπόρου μαζικού και ανεξάρτητου
φοιτητικού και εργατικού κινήματος στα χέρια των ίδιων εργαζόμενων και της νεολαίας ..
Επιδιώκουμε την παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους, εκφράζοντας λόγο για κάθε κοινωνικό
ζήτημα στηρίζοντας έτσι τη δημιουργία του πόλου της ριζοσπαστικής αριστεράς, μια αριστεράς
με προωθημένο πολιτικό περιεχόμενο που θα δίνει πολιτικές απαντήσεις και θα προβάλει το
ρεαλισμό των κοινωνικών αγώνων. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε στην καθημερινή πολιτική
παρέμβαση με ουσία για την προάσπιση των φοιτητικών συμφερόντων. Η νίκη μπορεί να έρθει
μόνο μέσα από την μαζικότητα των γενικών συνελεύσεων και την υιοθέτηση ριζοσπαστικών
πλαισίων.!!!

Όσον άφορα την συμμετοχή μας στις εκλογές, για εμάς δεν είναι ο αυτοσκοπός της
καθημερινής μας παρέμβασης σ αυτήν την βάση οι εκλογές είναι ένα πεδίο πολιτικής αναμέτρησης
και γι αυτό είναι ζήτημα αρχής για μας να συμμετέχουμε. Ωστόσο θεωρούμε ότι τα συλλογικά
προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις και για αυτό παρεμβαίνουμε υπερασπιζόμενοι συνολικά
τα φοιτητικά μας συμφέροντα όπου μας δίνεται η δυνατότητα.


Ως ανεξάρτητο αριστερό μόρφωμα, επιλέξαμε να συμμετέχουμε στην Ενιαία Ανεξάρτητη
Αριστερή Κίνηση. Η ΕΑΑΚ είναι ένα δίκτυο ανεξάρτητων σχημάτων με παρόμοια φυσιογνωμία
που βασικό της στόχο έχει να προωθεί την ενωτική τους δράση την ανταλλαγή εμπειρίας και
το συντονισμό του αγώνα, πιστεύοντας στη δύναμη των Κινημάτων και συμβάλλοντας ώστε
αυτά να οδηγούνται σε νίκες.


                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου