Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση: Επιστολή Φοιτητικών Συλλόγων Ρόδου προς Σύγκλητο Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Επιστολή Φοιτητικών Συλλόγων Ρόδου προς Σύγκλητο Πανεπιστημίου Αιγαίου


Σε μία συγκυρία που σημαδεύεται από την κλιμάκωση της επίθεσης  ενάντια στον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του, σε μία περίοδο που παρά την πραξικοπηματική ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στις 29 Ιουνίου και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, δεν επετεύχθη ο πολυπόθητος κατευνασμός των αγορών και των περίφημων οίκων αξιολόγησης, η κυβέρνηση βρήκε τελικά την στήριξη της αντιπολίτευσης (με την εξαίρεση των κομμάτων της Αριστεράς) στο μέτωπο της εκπαίδευσης. Είναι  εντυπωσιακό ότι  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατάφεραν να έρθουν σε αγαστή συνεργασία προχωρώντας στην υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου που δε συνδέει απλώς, αλλά υποτάσσει το Πανεπιστήμιο στην αβέβαιη και αδηφάγο αγορά της εποχής της κρίσης. Στο νέο Πανεπιστήμιο του μνημονίου, του ελεγχόμενου και διοικούμενου από μάναντζερς και τεχνοκράτες, δε θα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη οποιασδήποτε μορφής αγώνα και δημιουργικής αντίστασης: με πρόσχημα την εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που αυτή αυξάνει με ρυθμούς καλπάζοντες στο σύνολο της κοινωνίας, η κυβέρνηση υιοθετεί πρόθυμα τις αντιδραστικότερες προτάσεις των δυνάμεων της συντήρησης και καταργεί το άσυλο, επιχειρώντας παράλληλα να καταστήσει κατ' αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστήμιο ελκυστικότερο στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Ο Δημόσιος και Δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης καταστρατηγείται ,ενώ περνάει μία σειρά διατάξεων που πλήττουν άμεσα το φοιτητικό και καθηγητικό σώμα. Επιχειρείται ακόμη ο εναρμονισμός των σπουδών με τις συστάσεις της συνθήκης της Μπολόνια, μέσα από το «σπάσιμο» των προπτυχιακών σπουδών, τη στιγμή που η ηγεμόνευση της αντίληψης της συνθήκης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει οδηγήσει σε εκπαιδευτική και ερευνητική υποβάθμιση 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ που τώρα επιζητούν την αναθεώρησή της.
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη, κύριοι καθηγητές, αγαπητοί συνάδελφοι,
Ως φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ρόδου:
Καλούμε την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου να υψώσει φωνή αντίστασης στην εφαρμογή αυτού του νόμου - εκτρώματος που καταργεί βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα που η ακαδημαϊκή κοινότητα κατέκτησε μέσα από χρόνιους και επίμονους αγώνες,. Προτείνουμε την άμεση, σκληρή και ολοκληρωτική απόρριψη του νομοσχεδίου που τόσο αδιάντροπα ποδηγετεί την εκπαίδευση, αντιμετωπίζοντας την Παιδεία σαν εμπόρευμα. Προτείνουμε την αναβολή της εξεταστικής περιόδου του Σεπτέμβρη τουλάχιστον μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη, ώστε να δοθεί χρόνος να συγκληθούν και να συνεδριάσουν οι Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων και οι Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητών και να αποφασίσουν τις μορφές πάλης και τα συγκεκριμένα πλαίσια διεκδικήσεων με τα οποία θα αντιπαρατεθούμε στην επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στήριξαν να διαλύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως τα Πανεπιστήμιά μας θα λειτουργήσουν με αυτόν τον νόμο παραδομένα στις εκάστοτε επιλογές του κεφαλαίου και στη μνημονιακή πολιτική. Όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, τα Πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να γίνουν κέντρα αγώνα για την ανατροπή τόσο του νόμου αυτού όσο και της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά.
Τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού. Η κοινωνία και το δίκιο είναι μαζί μας. Με αγώνα διαρκείας θα νικήσουμε!
Με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου ΤΜΣ
Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΔΕ
Δ.Σ. Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΠΑΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου