Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Μια διαφορετική ματιά:
Οδηγός Σπουδών!

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να είναι ένα μείζον ζήτημα. Το υπουργείο παιδείας, με το υπάρχον νομοσχέδιο, παύει να προσφέρει δωρεάν διδακτικά συγγράμματα και εγκρίνει την λειτουργία ακαδημαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες θα εμπορευματοποιούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι προθέσεις του υπουργείου, είναι ξεκάθαρες: η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πλέον ιδιωτικό ζήτημα. 
Εν έτη 2016, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., συνεχίζει στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάνοντας επίθεση στα κατώτερα λαϊκά στρώματα, με πρόσχημα, την αποπληρωμή του χρέους. Ένας από τους τομείς που δέχεται άμεσο πλήγμα είναι η τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, με την υποχρηματοδότηση, η οποία όλο ένα και οξύνεται. Γι’αυτό άλλωστε, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου Αθηνά το υπουργείο κλείνει ή συγχωνεύει πανεπιστήμια και τμήματα ιδρύοντας ολοένα και  περισσότερα ιδιωτικά ιδρύματα. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου ήταν στη λίστα των πανεπιστημίων του σχεδίου Αθηνά. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι εν’έτη οικονομικής δυσπραγίας τα περιφερειακά πανεπιστήμια με μικρή απήχηση θα είναι τα πρώτα θύματα του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου.
Το μεγαλύτερο επιχείρημα των επικριτών του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, είναι οι πολλαπλές ελλείψεις του. Το κύριο ζήτημα του τμήματος αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει αναγνωρισμένο αντικείμενο σπουδών, καθώς τα δύο χρόνια μαθημάτων κορμού και τα δύο κατεύθυνσης δεν εμπεριέχουν πολλά μαθήματα με συγκεκριμένο γνωστικό περιεχόμενο. Επίσης, το πτυχίο του Τ.Μ.Σ. δεν αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα στους φοιτητές του. Μόνο από την κατεύθυνση της Αρχαιολογίας μπορεί κάποιος να αποφοιτήσει έχοντας επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά ακόμα και αυτά είναι μηδαμινά, καθώς αποφοιτά ως Αρχαιομέτρης και όχι ως Αρχαιολόγος. Επιπλέον, το τμήμα αντιμετωπίζει ελλείψεις καθηγητικού προσωπικού κυρίως στις ξένες γλώσσες. Τα μαθήματα των ξένων γλωσσών του 1ου και 2ου επιπέδου αποτελούν προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα, για να περάσει ο κάθε φοιτητής στα επόμενα επίπεδα γλωσσών πρέπει να έχει περάσει τα δυο αυτά, ενώ δεν υπάρχει και καμία πιστοποίηση της ξένης γλώσσας στο πτυχίο του τμήματος.
Μπρος σε αυτή την κατάσταση, οι φοιτητικοί αγώνες είναι υποχρέωση και αναγκαιότητα, έτσι ώστε με τις πιέσεις μας και τα αιτήματα μας να προωθήσουμε ριζικές αλλαγές στον οδηγό σπουδών.
Η Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση απαιτεί περισσότερα μαθήματα συγκεκριμένου γνωστικού περιεχομένου, το οποίο θα επιτευχθεί με ένα χρόνο μαθημάτων κορμού και τρία χρόνια μαθημάτων κατεύθυνσης. Απαιτούμε ένα ενιαίο, ισχυρό και αναγνωρισμένο πτυχίο το οποίο θα είναι υπολογίσιμο στην αγορά εργασίας. Απαιτούμε μόνιμο καθηγητικό προσωπικό και την κατάργηση των προαπαιτούμενων μαθημάτων. Θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη επάρκειας στις ξένες γλώσσες. Έτσι ώστε οι απόφοιτοι του Τ.Μ.Σ να μπορούν να ασχοληθούν ακαδημαϊκά με τη γλώσσα και να μπορούν να καλύπτονται από το περιεχόμενο του πτυχίου.


ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;
ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση
(σχήμα που συμμετέχει στα Ε.Α.Α.Κ.)


1 σχόλιο:

  1. Γεια σου
    Χρειάζεστε ένα δάνειο, αλλά που απορρίπτονται από την Τράπεζα ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι έχετε συμβατό συνθήκες να σας μηνιαία έσοδα, υπέρογκα επιτόκια. Χρειάζεστε ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες σας. Χωρίς πρόβλημα. Ό, τι την οικονομική σας κατάσταση, θα προσφέρουν ενυπόθηκα δάνεια, διεθνή δάνεια, εμπορικά δάνεια, δάνεια προσωπικά, αποκλειστική και εκπαιδευτικά δάνεια. Προσφέρω δάνεια διαθέσιμα σε ανθρώπους, και πολλές εταιρείες. σας είναι πραγματικά ανάγκη τόσο επικοινωνήστε μαζί μου: leferfrancisjean@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή