Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση: ΉΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΉΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ


Στις 16 Μαΐου έχουν προκυρηχθεί πανελλαδικά από το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ οι φοιτητικές εκλογές. Τα προεκλογικά παρατράγουδα που έχουν ξεκινήσει μήνες πριν φτάνουν στο αποκορύφωμά τους όταν η ΔΑΠ-ΝΔ(φκ) προτείνει οι σύλλογοι να ψηφίσουν τον δικό τους εκλογικό κανονισμό. Για κάποιο λόγο η ΔΑΠ θεωρεί ότι ο εκλογικός κανονισμός του συλλόγου μας πρέπει να είναι διαφορετικός από τον πανελλαδικό. Σε κάθε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στην κατανομή και την καταμέτρηση των ψήφων, αλλά στη Ρόδο τα γαλάζια παιδιά δεν δέχονται τον εκλογικό κανονισμό της ΕΦΕΕ, της οποίας μάλιστα δηλώνουν ένθερμοι υποστηριχτές. Απεναντίας, μόνο λίγες μέρες πριν τις εκλογές θυμούνται τη δημοκρατικότητα της Γενικής Συνέλευσης, ενώ όλη την υπόλοιπη χρονιά την απαξιώνουν. Όταν πρόκειται για τις φοιτητικές εκλογές, από τη στιγμή που πρόκειται να βγεί ένα πανελλαδικό αποτέλεσμα, η εκλογική διαδικασία πρέπει να είναι ίδια και ενιαία σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό και κρίναμε ότι ο εκλογικός κανονισμός που αποφάσισε η ΕΦΕΕ πρέπει να ισχύσει και στο δικό μας σύλλογο όπως και σε όλη την Ελλάδα.
Ο εκλογικός κανονισμός της ΔΑΠ ακυρώνει ως πολιτική άποψη το λευκό, ακυρώνοντας όχι μόνο μία μερίδα των συμφοιτητών μας αλλά και ένα εναλλακτικό προς τη ΔΑΠ ψηφοδέλτιο.
Αναφορικά με το ζήτημα της Εφορευτικής Επιτροπής το σχήμα μας πρότεινε αυτή να απαρτίζεται από ένα ορισμένο μέλος από κάθε πολιτικό χώρο συν ένα εκλεγμένο από τη Γ.Σ. με δικαίωμα ψήφου. Το πλεονέκτημα της εν λόγω πρότασης είναι ότι δεν δίνει σε κανέναν πολιτικό χώρο τη δυνατότητα να αποκτήσει την αυτοδυναμία στην εφορευτική επιτροπή. Πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση, τις αποφάσεις της οποίας η ΔΑΠ τόσο ευαγγελλίζεται ότι σέβεται. Ωστόσο το ΜΑΣ δεν θέλησε ή δεν μπορούσε να ορίσει υποψήφιο, κάτι που καθιστούσε το ψηφισμένο από τη συνέλευση πλαίσιο μη εφαρμόσιμο, καθώς ο αριθμός των μελών της εφορευτικής γίνεται ζυγός με κίνδυνο την ισοψηφία σε περίπτωση διαφωνίας. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα προτείναμε ένα άτομο να αναπληρώσει την κενή θέση της ΠΚΣ, ωστόσο επειδή η επιλογή του εν λόγω ατόμου προκάλεσε αμφιβολίες και αντιδράσεις ως προς την αμεροληψία του αποσύραμε την ιδέα μας.
Στη συνέχεια, ένα ανένταχτο άτομο που εξ αρχής ήθελε να μπει στην εφορευτική επιτροπή προσφέρθηκε να καλύψει το κενό. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη χάλασε τα σχέδια ΔΑΠ-ΠΑΣΠ οι οποίες μέσα σε πηγαδάκια εκτός της συνέλευσης μηχανεύονταν τρόπους για να ακυρώσουν τη θέση του ΜΑΣ εκλέγοντας ένα άτομο από τη Γενική Συνέλευση. Κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που προαναφέραμε. Εξοργισμένοι από το γεγονός άρχισαν να μπαχαλεύουν τη διαδικασία σε σημείο μάλιστα που θέλησαν να μπλοκάρουν την απόφαση! Είναι απολύτως αναμενόμενο αλλά και ανεπίτρεπτο από τη ΔΑΠ όταν νιώθει την πικρή γεύση της ήττας να μηχανεύεται διάφορα τερτίπια για να εφαρμοστούν οι προτάσεις της και να αναγγέλλει φασιστικά ότι θα μπλοκάρει την απόφαση του συλλόγου.
Η γελοιότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο όταν στην πικρόχολη ανακοίνωσή τους μας κατηγόρησαν ότι θέλουμε να καπηλευτούμε (και μάλιστα τραμπούκικα) τα συλλογικά όργανα. Σε συκοφαντίες δεν είμαστε αναγκασμένοι να απαντάμε. Το μόνο που χρειάζεται να υπενθυμίσουμε είναι ότι το ίδιο το πλαίσιο που προτείναμε και ψηφίστηκε από την πλειονότητα των φοιτητών διαθέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποτρέπουν τον οποιονδήποτε να καπηλευτεί το σύλλογο. Για γεγονότα που συνέβησαν στη φαντασία ορισμένων κομματόσκυλων που αγχώνονται να παρουσιάσουν καλά ποσοστά στα κόμματά τους δεν έχουμε καμμία δικαιοδοσία να απαντήσουμε αφού ανήκουν στη σφαίρα και στη δικαιοδοσία της ψυχιατρικής και ψυχοθεραπευτικής επιστήμης.
Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δεν είναι αυτοσκοπός καθώς οι συλλογικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις επιτυγχάνονται όχι μέσα από νούμερα, αλλά μέσα από την καθημερινή παρέμβαση και τον αγώνα που δίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές.


Φοιτητική Αριστερή Παρέμβαση (στο ΤΜΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου